NAUČNE ČINJENICE O REIKIJU

Reiki je metoda tradicionalne medicine, koja je legalizovana i odobrena podzakonskim aktom koji je potpisalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije 2008. godine.
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije svrstalo je Reiki metodu u metode rehabilitacije (za unapređenje zdravlja).Tradicionalna medicina u Srbiji regulisana je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (“Službeni glasnik RS”, br. 107/05) i Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine (“Službeni glasnik RS”, br. 119/07).

Reiki je, najverovatnije, najstarija metoda unapređenja zdravlja, koja se zasniva na veštini korišćenja Univerzalne životne energije u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, unapređenja zdravlja, a takođe u cilju poboljšanja kvaliteta života. Naučna istraživanja su pokazala da jedna osoba iz prostora uobičajeno prima u proseku 5-10% Životne energije, dok korišćenje Reiki metode omogućava priliv u organizam 90-100% Životne energije. Reiki vrši uticaj na ljudski organizam neposredno kroz energetski kanal i biopolje, a takođe i kroz endokrini sistem. Kada je biopolje čoveka puno Životne energije, ono postaje dobro organizovano. Energija stvara dobro organizovan DNK i RNK koje, usled uticaja Reikija, stvaraju podlogu za dobro funkcionisanje enzima i sinteze proteina, a takođe i za podelu ćelija. Kada ćelije dobro funkcionišu, tada žlezde, organi i tkiva dobro funkcionišu, što sve organizam održava u dobroj kondiciji.

Naučna istraživanja iz oblasti polaganja ruku vode se već neko vreme. U današnje vreme, postoje već nekoliko eksperimenata koji potvrđuju efikasnost Reikija i ostalih isceljujućih tehnika. Neki od najinteresantnijih rezultata ovih eksperimenata pokazuju da su njihovi pozitivni rezultati mnogo više od placebo efekta, dok drugi ukazuju da je energija nefizička po prirodi, pa da bez obzira na udaljenost između pošiljaoca i primaoca efikasnost nije umanjena.

akademija-alijansa-obuke-edukacije-obuka-edukacija-seminar-individualna-usui-reiki-kundalini-ekorei-andjeoski-kanalisanje-licnih-vodica-stepen-tretman-lecenje-inicijacija-regista (1)

Prva studija o Reikiju objavljena je u naučnom časopisu sa recenzijom. U studiju je bilo uključeno 45 zdravih osoba, koje su bile podeljene u tri grupe, u svaku po 15. Jedna grupa je dobila Reiki i odmor, druga je dobila placebo Reiki i treća samo odmor. Placebo tretman je rađen na potpuno isti način na koji je prvoj grupi rađen Reiki tretman, osim što “terapeuti” koji su ga dali nisu prošli Reiki obuku. Treća, kontrolna grupa je dobila samo odmor. Studija je zabeležila brojne statističke promene u vitalnim pokazateljima, uključujući puls, sistolni krvni pritisak, dijastolni krvni pritisak, temperaturu kože i broj udisaja i izdisaja u jednakim intervalima.

Ova studija je otkrila značajno sniženje dijastolnog krvnog pritiska i pulsa u grupi koja je primila Reiki, što nije zabeleženo i u grupi koja je primila placebo ili kontrolnoj grupi. To vodi ka zaključku da je Reiki izazvao bitno dejstvo koje nije proizvedeno sugestijom. Ovo je mala studija, ali kvalitet sa kojim je osmišljena i njeni pozitivni rezultati ukazuju na to da će i naredne studije većih razmera biti zasigurno uspešne.

Kompletna studija “Promene autonomnog nervnog sistema tokom Reiki tretmana – preliminarna studija” („Autonomic Nervous-System-Changes During Reiki Treatment: A Preliminary Study”) objavljena je u Žurnalu alternativne i komplementarne medicine (The Journal of Alternative and Complementary Medicine), 10. tom, broj 6.

Druga studija, obavljena na Institutu za istraživanja Helfgot pri Nacionalnom koledžu za naturopatsku medicinu u Portlandu, u Oregonu, pokazala je da Reiki ima merljive efekte i na imuni sistem. Ova studija je ispitivala dejstvo Reikija na broj belih krvnih zrnaca volontera. Oni su nasumično bili podeljeni u tri grupe – oni koji su primili Reiki, koji su se relaksirali i oni koji nisu primili ni Reiki niti su se relaksirali. Krv za analizu je bila vađena pre tretmana, neposredno posle tretmana i četiri sata posle tretmana.
Studija je pokazala da Reiki pojačava imunitet tako što povećava broj belih krvnih zrnaca kod onih koji prime Reiki. S obzirom da je ovo mala preliminarna studija, rezultati daju osnovu za dalja istraživanja sposobnosti Reikija da poboljša zdravlje kod onih koji ga prime. (Hodsdon, W., Mendenhall, E., Green, R., Kates-Chinnoy,S., Wacker, E, & Zwickey, H. The Effect of Reiki on the Immune System. Helfgott Research Institute at the National College of Naturopathic Medicine, Portland, Oregon, USA).

Dr. John Zimmerman sa Univerziteta u Koloradu, koristeći SQUID (Superconducting Quantum Interference Device) otkrio je da su magnetska polja oko ruku obučenih Reiki praktičara i terapeuta nekoliko stotina puta jača od popratne buke dok leče pacijente. Nijedno takvo polje nije stvoreno kod “lažnih terapeuta“ koji su činili identične pokrete, jasno ukazujući da se obučenim Reiki terapeutima događa nešto posebno. Frekvencije magnetskih polja koja okružuju ruke obučenih Reiki praktičara i terapeuta su reda alfa i theta talasa, nalik na one u mozgu meditanata.

Više eksperimenata je obavljano i naučne teorije su razvijene da opišu Reiki i druge lekovite tehnike. S vremenom, povećano zanimanje zajedno s još osetljivijom, naprednijom opremom, omogućiće nauci da kompletnije razume, potvrdi i prihvati postojanje Reikija i duhovnog isceljenja. Ako se to dogodi, videćemo porast upotrebe Reikija i drugih tehnika lečenja polaganjem ruku za opštu upotrebu kod pojedinaca za sebe i porodicu, zajedno s upotrebom kod pacijenata u bolnicama i lečničkim ordinacijama. Dublje razumevanje prirode zdravlja i jedinstva života, kao i ponovo otkrivene prastare mudrosti, omogućiće da se umanji patnja i učini da Zemlja bude mesto na kojem vredi živeti.
S tim na umu nastavimo hrabro u duhu Reikija pomagati ostalima i lečiti našu planetu.

William Lee Rand

Osnivač i predsednik Međunarodnog Centra za Reiki Trening

Među praktičarima Reikija ima mnogo svetski poznatih ličnosti kao što su:
Robert de Niro, Ričard Gir, Kijanu Rivs, Selin Dion, Pol Makartni, Stiven Segal, kao i mnogi drugi. Reiki veštinu koriste mnogi poslovni ljudi i političari za oslobađanje od stresa i za relaksaciju, kao i za rad na postizanju postavljenih ciljeva.

Reiki metoda nema štetna dejstva, niti može biti iskorišćena u negativne svrhe. Kompatibilna je sa svim postojećim veštinama i metodama lečenja, kao i sa tehnikama za duhovni rast, pored toga poboljšava njihov učinak.
Svojstva Reiki metode niz godina primenjuju se i ispituju na mnogim klinikama, institutima i u laboratorijama širom sveta. Među njima su:

 • Naučno-istraživački institut neurohirurgije
  „Profesor A.L. Polenov“ u Sankt Petersburgu (Rusija).
 • Laboratorija medicinskog istraživačkog centra „Novi talas“ u Voronježu (Rusija);
 • Laboratorija NPO „Akvastandard“ u Sankt Petersburgu (Rusija);
 • Laboratorija Vojne medicinske akademije u Moskvi (Rusija);
 • Laboratorija Vojne akademije veza u Sankt Petersburgu (Rusija);
 • Ruski naučno-istraživački centar tradicionalne i narodne medicine „ENIOM“ u Moskvi (Rusija);
 • Državna klinika u Nju Meksiku (SAD);
 • Katedra materijalnih nauka na Stenfordu (SAD);
 • Univerzitet društvenih istraživanja u San-Dijegu (SAD);
 • Institut psihostrukture u San-Dijegu (SAD).

 

U većini razvijenih zemalja Reiki metoda je integrisana s metodama savremene medicine. Lekari i medicinsko osoblje u klinikama i porodilištima, naročito u odeljenjima za intenzivnu negu, vladaju Reiki metodom. Lekari često daju pacijentima uput za Reiki terapeuta.

Pozitivan učinak Reikija takođe je zabeležen u poboljšanju kvaliteta života. Probleme u određenim oblastima života, kao što su: međuljudski odnosi, posao, obrazovanje, ljubav, finansije itd. takođe su pokazatelji nedostatka Životne energije koji se reguliše i upotpunjuje uz pomoć Reiki metode. Redovno praktikovanje Reikja stvara sve neopodne uslove za uspostavljanje harmonije tela, psihe i duha, a time i samog života.